Ritme en verstilling Ritme en verstilling
Enige weken geleden had ik een gesprek met een muzikant die op zondag in de kerk een zangdienst begeleidde. Hiervoor moest hij afstemmen met de dienstdoende organist, en samen oefenen op de muziek. De noten zijn belangrijk, maar muziek maak je samen. Het begint met oefenen en elkaar leren aanvoelen. Een cruciaal element voor een mooi geheel is het ritme. Dit moet bij alle muzikanten hetzelfde zijn. Als je een ritme afspreekt, is het van belang dit door het gehele muziekstuk vast te houden. Voor de één is dit makkelijker dan voor de ander. Een handig hulpmiddel hierbij is de metronoom: een apparaat met een naald die van links naar rechts beweegt en telkens een geluidje geeft. Zo geeft de metronoom de maat aan, eindeloos herhaald.
  
Er is trouwens een grappig feitje over de metronoom. Als je meerdere metronomen tegelijk het ritme laat aangeven, zullen ze op een gegeven moment synchroon gaan lopen en als één geluid klinken. Dit gebeurt door een klein trucje, maar het is eenvoudiger dan het klinkt. (voor wie het leuk vindt: Het is allemaal te vinden op het internet.) Het is bijzonder hoe zonder veel moeite en slechts wat tijd de metronomen elkaar kunnen afstemmen.
  
Misschien werkt het ook wel zo in de kerk of in een gemeente. Hoe meer we naar elkaar luisteren, hoe beter we op elkaar afgestemd raken. Er is alleen geen trucje voor nodig; voor ons is het de Geest die ons helpt. De Geest zorgt ervoor dat we, door echt naar elkaar te luisteren, ons hart steeds meer op de ander afstemmen. Om in de muziek te blijven: we leren samen mooie muziek te maken. En wat "mooie muziek" betekent, is voor ieder van ons anders. Dat maakt de veelkleurigheid binnen een geloofsgemeente zo bijzonder.

 Persoonlijk ben ik dankbaar voor al die diversiteit en de verscheidenheid aan initiatieven binnen onze gemeente. Het is mooi om te zien dat we verschillende mensen kunnen bereiken met wat hen aanspreekt. De laatste weken hebben ons laten zien hoe uiteenlopend dat kan zijn. Van een concert van een hardstyle DJ die vertelt over zijn bijzondere levensreis, tot een jonge dame die elke dag gevolgd wordt op social media. Zij was bij ons in de kerk en deelde met ongeveer 300 jonge mensen wat geloof voor haar betekent. Ik keek daar met verwonderde dankbaarheid naar.

Deze week is het de laatste week voor het Paasfeest: de Stille Week, zoals we die noemen. Het is heel anders dan de muziek van een DJ of de hectiek van social media, en lijkt daarmee misschien voor een andere doelgroep. Toch is ook hier een mooie mengeling van leeftijden die zich erbij aansluiten. Het is prachtig om te zien hoe oude waarden overgaan op een nieuwe generatie. In deze Stille Week richten we ons op verschillende thema’s. Elke avond behandelen we een ander aspect van het lijden en sterven van onze Heer Jezus. We vieren het avondmaal en gedenken het lijden op een intense manier, zowel gezamenlijk als persoonlijk, door de stilte centraal te stellen. In de stilte kunnen we Gods nabijheid en Zijn stem misschien wel het beste horen.

En zo werkt het geloof misschien ook wel als muziek. De noten die we spelen, de teksten die we zingen, het gebed dat we uitspreken, zijn als de basisnoten van een muziekstuk. Het is de Geest die ons helpt om samen die muziek te maken, om ons ritme op elkaar af te stemmen. Het is niet alleen het luisteren naar de juiste noten, maar het afstemmen van onze harten op elkaar en op Gods wil. Zoals muzikanten die samen oefenen en elkaar aanvoelen, zo kunnen wij ons geloof samen beleven, ieder met onze eigen unieke toon, maar in harmonie met elkaar.

Het is het ritme van Gods liefde die ons bindt, en hoe meer we op elkaar afgestemd raken, hoe mooier de muziek van het geloof wordt. We spelen samen een melodie die klinkt van liefde, vrede en hoop. Het is in die afstemming, in dat samenspel, dat we echt de kracht van Gods Geest ervaren. En daar is alleen een open hart en een luisterend oor voor nodig. Ik bid dat de Geest deze afstemming in ons allen wil bewerkstelligen.

Een goede en waardevolle Stille Week gewenst. | Sander Boeringa
 
terug