Uit het hart: FF tuinen Uit het hart: FF tuinen

‘At the foundation of growth’. Deze slogan klinkt u misschien wel bekend in de oren. Gereden vanuit Maasdijk richting De Lier of Maasland komt u hem tegen op de gevel van een bekende potgrondleverancier. Vertaald naar het Nederlands staat er: ‘Aan de basis van groei’. Groei. Ik houd ervan. Letterlijk, wanneer ik nu naar buiten kijk en niet kan wachten tot alles weer groen is en bloeit alsook onze persoonlijke groei. Zowel de groei in geloof als onze verdere persoonlijke ontwikkeling.

Maar even terug naar dat zinnetje. De bodem waarin gezaaid of gepland wordt is dus van wezenlijk belang. Dé basis van de verdere groei. Menig tuinder zal dat vast beamen. Mij doet het denken aan de gelijkenis van de zaaier die we in de Bijbel kunnen vinden. Het zaad (het Woord van God) wordt gezaaid op verschillende bodemsoorten: langs de weg of op steenachtige grond, waar het geroofd wordt of niet kan wortelen; tussen de distels waar het wordt verstikt; of in goede grond waar het een rijke oogst geeft. De verschillende bodemsoorten symboliseren de verschillende manieren waarop wij kunnen reageren op Gods boodschap, zo lees ik in de uitleg. De vraag is dus: hoe is het met onze bodem, met onze grond gesteld? Is het verhard door de dingen die we hebben meegemaakt? Of zijn er in de tussentijd andere zaden (overtuigingen over onszelf, de ander en God) ontkiemt die uitgegroeid zijn tot onkruid waardoor er voor Gods ‘zaad’ geen plek meer is om verder te ontwikkelen?

FF tuinen
Mijn pa deed dat regelmatig, ff tuinen. Soms liep ik wel eens met hem mee. Even de tijd nemen om te kijken hoe het gewas erbij staat. Hoe is het met de grond gesteld? Heeft het meer water en/of voeding nodig? Staat er onkruid tussen dat de planten overwoekerd? Het kwam ook voor dat er visite was aan wie hij met gepaste trots de teelt liet zien. FF tuinen. Herkent u het ook? In de kas kom ik niet zo vaak meer de laatste jaren, maar in de achtertuin neem ik daar graag nog even de tijd voor.

Uit deze Bijbeltekst mogen we misschien de conclusie trekken dat het verstandig is om geregeld bij onszelf ook ‘effe te tuinen’. Te checken hoe het ervoor staat met de bodemgesteldheid van ons hart. Wat heeft ons hart nodig? Moet er geploegd worden, onkruid uitgetrokken of heeft het extra bemesting nodig? Op uitnodiging loopt Hij vast een rondje met u mee door de tuin. Wijst genadevol aan welke delen er wat extra aandacht kunnen gebruiken. Pijn, verdriet, rouw, leugens die we voor waarheid hebben aangenomen, enzovoorts. Zo mogen we daar samen met Hem zorg voor dragen, zodat onze tuin steeds meer tot bloei mag komen. We daar samen met Hem ook van mogen genieten én van daaruit weer gezond zaad kunnen helpen verspreiden. Gaat u ook FF tuinen? Ik doe alvast een rondje; wat extra aandacht kan vast geen kwaad…

Fijne week gewenst!
Hartelijke groet,
| Rianne van Duijn - Noordam
 
terug