Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente te Maasdijk
 
 
Uit de pastorie Uit de pastorie
Gevonden!
Toegegeven, het ziet er een beetje vreemd uit en ik kom er recht vooruit, voor mijn ‘werkzaamheden’ kies ik de randen van de avond om de meeste toeschouwers te ontlopen. Een paar Poolse voorbijgangers. Een buurman die vraagt of ik het goud al heb gevonden, daargelaten.

Met een blik krabbel ik laagjes zand weg. Plots valt mijn oog valt op een rechthoekig voorwerp. Wanneer ik het opraap, heb ik nog niet in de gaten wat het precies is, dan ontdek ik aan de voorkant enkele gaatjes in een patroon van kleine blokjes. Een mondharmonica! In mijn handen valt het apparaat van ellende uit elkaar, dit kleinood immers in verre staat van ontbinding.

De ‘luchtgangen’ aan de binnenkant worden zichtbaar. Mijn fantasie begint een eigen leven te leiden. Wie zou er het laatst op hebben gespeeld? Welke liedjes hebben hieruit tot veler vermaak geklonken? Is het van een schoolkind geweest, een leraar of gewoon iemand anders? In tijd dichterbij denk ik aan wijlen Dick Maat. Velen van u zullen zich herinneren dat hij een fervent mondharmonicaspeler was.

Hij vertelde een keer dat hij bij muziekvereniging  ‘De Pijpers’ uit Vlaardingen had gezeten. Hij speelde piccolo. In de tijd dat ik hem bezocht, kwam zijn mondharmonica meer dan eens tevoorschijn. Met zijn adem bracht hij het instrument tot leven. Dat zal met dit exemplaar niet meer lukken, het enige dat deze en andere voorwerpen voor mij tot leven brengen is het verleden.

En ja, daar heb ik graag wat graafwerk voor over. Terwijl ik dit schrijf moet de zondagmiddagbreek bij Vitis nog plaatsvinden. Het thema: scherven brengen geluk. Deze ‘scherf’ heeft mij al een beetje gelukkig gemaakt. Wie weet wat deze en andere vondsten bij bezoekers aan reacties opleveren. Wie weet krijgt het nog een vervolg.

Ontvangt allen een hartelijke groet,

Ds. H.M. Habekotté
terug
 
 
 

Inloggen


 

Openluchtviering (Spektakelterrein)
datum en tijdstip 21-07-2019 om 10:00
Medewerking: I Mellom
 
meer details

Kerkdienst (De Hoeksteen)
datum en tijdstip 28-07-2019 om 19:00
meer details

Kerkdienst (De Hoeksteen)
datum en tijdstip 28-07-2019 om 9:30
meer details

 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.