Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente te Maasdijk
 
 
Uit de pastorie Uit de pastorie
Verweesd
Als enige achtergebleven, zo stond ze daar in de ruimte die ze jarenlang met soortgenoten deelde. Eén voor één had ze de anderen zien verdwijnen. Hoeveel weerstand de zwaartekracht ook bood, na decennia trouwe dienst, waren ze nu immers te veel. Alleen zij, tot het laatst wilde ze blijven. Om haar heen verdwijnt de grond zienderogen, steeds dichter bij de wand zoekt zij naar houvast.

Die ochtend wordt haar lot bezegeld. Als niemand haar wil hebben, rest de container […]. Om een lang verhaal kort te maken, tijdens mijn vakantie van de afgelopen twee weken ben ik druk in de weer met het kerkbankje dat ik voor de containermond heb weggesleept. Twee dagen, dat is het oorspronkelijk plan. Het worden er een stuk of zes van ’s morgensvroeg tot laat in de middag.

Met passen en meten wordt – aldus het gezegde, de meeste tijd versleten. Van twee delen wil ik één geheel maken en dat is makkelijker gezegd dan gedaan. De rugleuning is incompleet, een armlegger ontbreekt. Het hardhout laat zich maar met moeite in de juiste vorm dwingen. En dan de ‘oversteek’, mijn buurman (en hij vast niet alleen) weet dat je daar altijd rekening mee moet houden.

Zelf heb ik het door schade en schande moeten leren. Eén keer moest ik terug naar ‘af’ en heb ik het hele bankje opnieuw ingekort. De tweede keer, heb ik maar voor een alternatief gekozen. Het moest per slot wel een bankje blijven en geen stoel worden. Met dat de uren verstrijken, neemt het respect toe voor de vakman die indertijd de oude kerkzaal van banken heeft voorzien.

Ontvangt allen een hartelijke groet.
Ds. H.M. Habekotté
terug
 
 
 

Inloggen


 

3de advent (De Hoeksteen)
datum en tijdstip 15-12-2019 om 9:30
meer details

 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.