Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente te Maasdijk
 
 
Uit de pastorie Uit de pastorie
25 cent
Wie voor een dubbeltje geboren is […]. Sinds de invoering van de euro in 2001 is er een hele generatie opgegroeid voor wie het tweede deel van dit gezegde een groot vraagteken is. Wordt het woord ‘dubbeltje’ misschien nog gebruikt, er is geen euromunt die nog met het vroegere kwartje overeenkomt.

Met het verdwijnen van de gulden als betaalmiddel, verdwijnen langzamerhand ook de gezegdes die hiermee samenhangen. Eerlijk gezegd was het bovenstaand gezegde al bijna uit mijn geheugen gewist tot ik bij het schoffelen in de tuin een muntje tegenkwam. De kleur van het metaal was zo donker als de aarde zelf. Alleen aan de ronde vorm herkende ik dit voormalig betaalmiddel.

Het is een kwartje van Willemientje uit 1948. Op internet zoek ik de waarde van mijn bodemvondst op. Nu hoor ik u denken, dat levert niets op. En gelijk heeft u. Anders dan hetzelfde muntje uit 1944 met een waarde van maar liefst vijfhonderd euro(!), mijn bodemvondst is een schamele vijftig eurocent waard. Inmiddels ligt het muntje bij ons in de kast, is het misschien van weinig waarde, er zit een heel verhaal aan vast.

Want hoe kwam het muntje in onze tuin? Wie heeft het hier verloren? Was het een kerkganger op weg naar de kerk en dus bedoeld voor de collecte, of heeft de broodverkoper het per ongeluk laten vallen? Wat kon je in de eerste jaren na de oorlog allemaal voor een kwartje kopen? In ‘Het dorp’ zingt Wim Sonneveld: ‘Ze kochten zoethout voor een cent.’ Laat staan wat je voor dit allemaal kon krijgen.

Terwijl u dit leest, komen bij u wellicht gedachten aan een tijd boven die de gelukkige vinder van dit kwartje niet heeft meegemaakt. Wie weet – en dan heb ik het niet voor niets geschreven, vormt dit korte stukje in Samen aanleiding om iets van uw eigen ervaring uit die tijd te vertellen aan uw kleinkinderen. Laten we niet te snel zeggen: Wat is nu een kwartje?

Dit ene muntje vertegenwoordigt een grotere waarde dan u denkt. (Vgl. Luk. 15, 8-10)

Ds. H.M. Habekotté
terug
 
 
 

Inloggen


 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.