Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente te Maasdijk
 
 
Uit de Pastorie Uit de Pastorie

Op zoek naar een ster
Afgelopen vrijdag ben ik op zoek naar een ster. Voor deze Kerst hadden onze kinderen één wens: Dit jaar een échte boom. Al enkele dagen staat de boom in de woonkamer. Voor ballen en slingers vinden we het nog te vroeg. Naarmate het weekend nadert, begint het toch te kriebelen.

De zolder wordt leeggehaald en de versiering komt tevoorschijn. Maar hoe moet het toch met de piek?  Dan herinner ik mij een bericht in de media dat de piek op de Kerstboom dit jaar ‘uit’ is. De Kerstboom moet een ‘open eind’ hebben, althans zo is de gedachte voor 2018. Goed, geen piek dus, maar een lege top?

In het enige tuincentrum dat Maasdijk rijk is, ben ik op zoek naar een ster. Marjan wijst mij op de retrosterren die dit jaar helemaal ‘in’ zijn. Als raamdecoratie natuurlijk goed, maar voor in de boom net niet je van dat. Op mijn zoektocht stop ik wat nieuwe kerstballen in mijn mandje. De slingers van vorig jaar hebben het ook begeven, dus […]. Guitige uiltjes ‘oehoeën’ mij tegemoet en ik ben verkocht.

Maar die ster lijkt toch moeilijker te vinden dan ik dacht. Als ik de moed bijna heb opgegeven, zie ik haar liggen. Verscholen onder andere kerstversiering ligt zij op een tafeltje. Een ster van gevlochten takken met een draad van schapenwol versierd. De eenvoud en de herinnering aan herders en hun kudde, ik heb mijn ster van Bethlehem gevonden!

Voor de prijs hoef ik haar niet te laten liggen. Inmiddels sta ik met mijn nieuwe aanwinst bij de boom. De ster bovenin de top wordt door mede pastoriebewoners weggestemd. Op de onderste uitstekende tak, wacht zij nu tot ze mag ‘rijzen’. Op zoek naar een ster. In de nacht gaan drie wijzen op weg.

Ze volgen een lichtend hemelspoor en vinden in een stal de enige ‘Ster van Bethlehem.’ Nu ligt Hij nog in een kribbe in het donker van de nacht. Straks zal Hij rijzen en stralen als het Licht voor de wereld. De wijzen hebben hun ster gevonden en voor de prijs hoeven ze het niet te laten. Wierook, mirre en goud. Het lijkt heel wat maar ze krijgen er oneindig veel meer voor terug.

Trouwens wat is jou/u deze ‘Ster van Bethlehem’ eigenlijk waard?


Ontvangt allen een hartelijke groet,
                        Ds. H.M. Habekotté

terug
 
 
 

Inloggen


 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.